Üniversiteliye Alternatif Meslek

2_d73e501cc2253975ef16Ülkemizde sıkça yaşanan iş kazalarına ilişkin bir başka adım Tehlike Madde Güvenliği Danışmanlığı (TGMD) ile atılıyor.  İş Güvenliği Uzmanlarının alımı ile başlayan süreç Tehlikeli Madde Güvenliği Danışmanlığı ile devam ediyor. Yeni yöntemlerle iş güvenliğinin arttırılması hedeflenirken, lisans mezunu olanlara da yüksek maaşla yeni istihdam alanları açılıyor.

Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı’nın 22 Mayıs 2014 tarihinde 29007 sayılı tebliği ile tehlikeli madde taşıyan, paketleyen, dolduran, boşaltan işletmelere TMGD bulundurma zorunluluğu getirildi. Son bir yıl içerisinde yoğun bir talebin yaşandığı TGMD kursu Mart 2015’ten Malatya’da da sürdürülüyor.

“LİSANS MEZUNU HERKES KURSA KATILABİLİR”

Konuya ilişkin bilgi aldığımız Malatya Lülüfer Karahan SRC Kurs Merkezi danışmanlarından İsrafil Karahan, “Tehlikeli Madde Güvenliği Danışmanlığı 22 Mayıs 2014 tarihinde resmi gazetede yayınlandı buna müteakiben de bakanlık tarafından eğitim kurs merkezleri açılmaya başladı. Malatya’da ise Mart ayında da yetki belgemizi aldık ve kurs vermeye başladık. Bu kursu lisans mezunu herkes alabiliyor yalnız, kaçakçılık, dolandırıcılık, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, rüşvet suçlarından cezayla hükümlü bulunmamak gerekiyor. 49 saatlik bir eğitimiz var. Yeni düzenleme ile ardışık 7 gün içerisinde eğitim yapılmak zorunda. Kurs bitimi girilecek sınavdan da 70 puan alan herkes danışman olabilir. Bu ayın sonunda bizim yine Tehlikeli Madde Güvenliği Danışmanlığı kursumuz başlıyor. Malatya’da kursumuz Mart ayında başladı ancak ulusal basında çıkan haberler üzerine yaşanılan yoğunluktan dolayı hoca sıkıntısı yaşadık başlangıçta. Fakat şuan için bir sıkıntı olmadan kursumuz devam ediyor” dedi.

TMGD NE İŞ YAPAR?

TGMD ne iş yapar sorusunu yönelttiğimiz Karahan, “Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı biraz İş Güvenliği Uzmanları gibi çalışır fakat sadece tehlikeli madde üreten, depolayan, taşıyan, ticaretini yapan yerlerde danışmanlık yapar. İşletme içerisinde tehlikeli maddeyle ilgili yapılacak her türlü işlem ve prosedürü takip ederek, periyodik raporlar tutar. Aynı zamanda çalışanlara da eğitim verir. Tehlikeli maddelerin taşınması, yüklenmesi veya boşaltılması sırasında bir kaza veya güvenliği etkileyecek bir olay meydana gelmesi durumunda acil durum prosedürlerini uygular” şeklinde cevapladı.

TALEP PATLAMASI YAŞANABİLİR

TGMD bulundurması gereken iş yerlerinin özelliklerine de değinen Karahan, “Mesela 50 tondan fazla tehlikeli madde üreten ve toptancılığını yapan yerlerde zorunluluk başladı. 50 tondan aşağısı için herhangi bir zorunluluk şuanda söz konusu değil. Bununla birlikte akaryakıt ve petrol istasyonları 01.01.2018 tarihinden itibaren Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı bulundurmak zorunda olacaklar. Bulundurmazlar ise para cezası var. 15 bin civarı akaryakıt istasyonu olduğunu da düşünürsek bu, Tehlikeli Madde Güvenliği Danışmanına olan ihtiyacın ileride daha da artacağı anlamına gelir. Bulundurulacak eleman sayısı ise, iş yerinin kapasitesine göre değişiyor bu arada birden fazla bulundurmak zorunda olan iş yerleri de olabilecek” bilgisin verdi. Bir başka husus, yüksek maaş ve yaygın iş sahası vadeden TGMD sertifikasına sahip olan kişi en fazla 5 firma ile çalışabilecek.

SINAVA İLİŞKİN BİLGİLER

Türkiye genelinde şimdiye kadar 8 bin kursiyerin sınava girdiğini aktaran Karahan sınava ilişkin bilgi vererek, şu şekilde devam etti, “Sınavlar Ankara’da yapılıyor. Sınav yine, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Tehlikeli Madde Kombine Taşımacılık Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Ankara’da tek merkezden yapılıyor sınav 3 buçuk saat gibi sürüyor. 40 soru soruluyor 24 soru yaparak 70 puan alanlar başarılı oluyor. Sınavda kitap açmak serbest bırakılıyor zaten çok kapsamlı bir kitap olduğu için çalışmayan veya eğitiminde eksiklik olanların kazanma şansı çok düşük oluyor. Türkiye geneli başvurular 3 Ekim 2015 ayı itibari ile 8 bin eğitim alan kursiyer oldu. Bunlardan 3 bin tanesi sınavı geçerek belgelerinin aldığı biliniyor. 3 bin kişi sertifikasını almış hazır. Sertifikasını almış danışmanlar, birlikte çalışacakları iş yeri ile belli bir fizibilite yaptıktan sonra maaşlarını belirlerler.  Atıyorum mesela çok küçük bir işletme ile büyük bir işletmenin maaşları aynı olmayacaktır. Yönetmelikte maaş konusuna değinilmiyor ancak maaşta esas alınacak maddeler belirlenmiş durumda. Ayrıca en fazla beş firma ile çalışabilmeleri büyük avantaj sağlıyor”

EĞİTİM DANIŞMANI OLUNABİLİYOR

Kurs ücretlerinin Türkiye genelinde bin 200 ile 3 bin lira arasında değişkenlik gösterdiğini de sözlerine ekleyen Karahan, “Bizim kursumuz da sabit fiyat bin 500 lira. Bunun yanında birde Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı eğitmeni olma şansınız var. Eğitim sürecini bitirip sertifikasını 80 puan ile alanlar, YDS sınavından da 65 puan alarak eğitim danışmanı olabiliyor. Türkiye’de bu işe talep arttıkça eğitmen sıkıntısı da yaşanmaya başlandı açıkçası” dedi.

Kaynak: www.malatyasoz.com/